Vragen en antwoorden over rijden op Groengas

Wat je altijd al wilde weten... :)

Groengas is ‘well to wheel’ de schoonste en goedkoopste brandstof van dit moment. Groengas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit. De bron van het Groengas van OrangeGas is rioolwaterzuivering, mestvergisting en afvalverwerking.

Groengas is de duurzame variant van aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof, terwijl Groengas een niet-fossiele brandstof is. Het Groengas wordt ingespoten in het aardgasnetwerk. Groengas heeft ook nog als voordeel dat het vrijwel CO2-neutraal is. Bij OrangeGas tankt u altijd 100% Groengas.

1. Verminderen van CO2 uitstoot & verbeteren van luchtkwaliteit
Groengas heeft dezelfde eigenschappen als aardgas maar reduceert daar bovenop de CO2 emissies met minimaal 90% omdat het geproduceerd wordt uit biomassa. Onderzoek toont aan dat het gebruik van Groengas voor mobiliteitsdoeleinden de meeste milieuwinst realiseert en concrete effecten heeft op de luchtkwaliteit (sterk verminderde fijnstof en NOx concentraties).1

           1. Rijden op Groen Gas, Juni 2009, Creatieve Energie.

Omdat Groengas biologisch wordt opgewekt is het een zeer duurzame energiebron. De uitstoot van CO2, fijnstof en Nox is nihil. Tevens vindt het transport van de brandstof plaats via het reguliere aardgasnetwerk en dit heeft als groot voordeel dat er geen transport met tankwagens naar de tankstations nodig is. Dit is veiliger en milieuvriendelijker.

OrangeGas koopt haar Groengas uitsluitend in bij Nederlandse projecten. Het Groengas is naar aardgaskwaliteit opgewaardeerd biogas dat is ontstaan uit biomassa, zoals mest en rioolslib. Ook bij vuilstortplaatsen ontstaat er biogas, wat opgewaardeerd kan worden naar Groengas op aardgaskwaliteit. 

Groengas gaat überhaupt niet ten koste van voedsel. Het wordt opgewekt uit afvalstromen, mestvergisting en rioolwaterzuivering.

Nee. Uit bijna alle organische afvalstromen kan biogas opgewekt worden. En afval zal er altijd zijn.

Groengas is 100% veilig. De netbeheerder van het aardgasnetwerk heeft duidelijke afspraken met de invoeders van Groengas. Hierbij wordt toegezien op goede kwaliteit en veiligheidsmaatregelen.

Het rijden op en tanken van Groengas is ook zeer veilig. Het scoort qua veiligheid zelfs beter dan traditionele brandstoffen, want Groengas vat minder snel vlam, is lichter dan lucht en wanneer het vrijkomt vervliegt het. Dit maakt het mogelijk om Groengas op onbemande tankstations aan te bieden.

Nee. Groengas is de biologische, niet-fossiele, variant van CNG, wat staat voor Compressed Natural Gas, aardgas onder druk. LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas en wordt in de volksmond vaak autogas genoemd. LPG ontstaat bij productie en behandeling van aardgas en aardolie en is dus een fossiele brandstof.

Verder is Groengas een vluchtig gas en vervliegt als het vrij komt. LPG daarentegen is vloeibaar en zwaarder dan lucht. Als LPG ontsnapt, ontstaat er explosiegevaar. In sommige ondergrondse parkeergarages  en tunnels zijn LPG-voertuigen daarom om veiligheidsredenen niet toegestaan. Om deze reden mag LPG alleen onder toezicht verkocht worden en Groengas ook op onbemande tankstations.

CNG staat voor Compressed Natural Gas en is in feite aardgas onder druk. Het wordt gewonnen uit de aarde en is daarom een fossiele brandstof.

Biogas is gas dat ontstaat na vergisting van biomassa. Het gas dat hier vervolgens uit opgewaardeerd wordt naar aardgaskwaliteit is Groengas. Biogas en Groengas zijn niet-fossiele gassen. CNG/Groengas bestaat uit verschillende soorten gassen, voornamelijk methaangas.

LNG staat voor Liquefied Natural Gas en is vloeibaar aardgas. Ook dit wordt gewonnen uit de aarde is dus een fossiele brandstof.

LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas en wordt in de volksmond vaak autogas genoemd. LPG ontstaat bij productie en behandeling van aardgas en aardolie, en is dus ook een fossiele brandstof.

Hybride en/of elektrisch rijden is volgens ons niet de duurzame mobiliteitsoplossing voor nu. Groengas daarentegen wel, het is dè duurzame brandstof van nu voor morgen. Waarom?

Beschikbaarheid
Er is simpelweg niet voldoende elektriciteit beschikbaar om heel Nederland op (groene) stroom te laten rijden. Groengas is op het moment al wel ruimschoots beschikbaar.

Milieuvriendelijkheid
Een elektrische auto heeft geen uitlaat, en daarom geen uitstoot, maar het fabricage- en sloopproces is milieuonvriendelijker dan dat van een conventionele auto.
Dit is niet het geval bij Groengasauto’s en daarnaast is de uitstoot van CObij de verbranding van Groengas zeer laag.

Actieradius
Hybride en elektrische auto’s zijn voor stadsverkeer goed geschikt. Echter voor langere afstanden is een Groengasauto een betere oplossing, daar de actieradius van een Groengasauto hoger ligt. Namelijk 150-300 km respectievelijk 225-420 km. Door de extra benzinetank ligt de actieradius van een Groengasauto zelfs nog hoger.


Bagageruimte
In een elektrische auto is slechts een beperkte ruimte beschikbaar voor de bagage. Een af-fabriek Groengasauto beschikt door de weggewerkte tanks in de bodem van de auto over even grote kofferbakruimte als een conventionele auto.

Tanktijd
Het “tanken” van een elektrische auto duurt nog relatief lang. Laden met een snellader kost ongeveer één tot drie uur. Met een normale lader zelfs acht tot twaalf uur. Het aftanken van een Groengasauto duurt ongeveer net zo lang als het tanken van diesel en/of benzine.

Groengas is goedkoper dan de traditionele brandstoffen. Voor €50,- kan op Groengas wel 787 km gereden worden, terwijl er voor dit bedrag op benzine slechts 410 km en op diesel 579 km gereden kan worden. (getallen gebaseerd op een VW Passat, 2014)

Bij aanschaf van een Groengas-voertuig (personenauto of bestelbus/grijs kenteken) geldt een landelijke subsidieregeling van €1.250 per voertuig (2014). Daarnaast zijn er verschillende regionale subsidieregelingen die stapelbaar zijn met de landelijke regeling. Voordelen kunnen hierbij oplopen tot enkele duizenden Euro’s per auto. 

Voor actuele subsidiemogelijkheden en andere acties klik hier.

Indien u 15. 000 km of meer per jaar rijdt, is het al aantrekkelijk om over te schakelen op Groengas.

Reken hier uw persoonlijk voordeel uit via het rekenmodel.

Niet elk tankstation heeft een Groengasvulpunt. Echter steeds meer tankstationeigenaren kiezen ervoor een Groengasvulpunt neer te zetten. Het aantal Groengasvulpunten in Nederland neemt dus toe. Naar verwachting zullen er eind 2016 ruim 150 Groengas-/aardgasvulpunten zijn gerealiseerd, waarvan 75 van OrangeGas.

Voor een actueel overzicht van Groengasvulpunten in Nederland en België klikt u hier.

Groengas tanken is gemakkelijk en snel.

Tanken van Groengas is net zo gemakkelijk als tanken van benzine of diesel. Het tanken neemt een vergelijkbare tijd in beslag. Bijkomend voordeel is: geen vieze handen!

De hoeveelheden gas worden gemeten in kilo’s, omdat gas niet vloeibaar is.

Jazeker. Kijk voor een overzicht van buitenlandse stations op de website van Groen Gas Mobiel: http://www.groengasmobiel.nl/tanken/tanklocaties-in-buitenland/

Om op Groengas te kunnen rijden, moet uw auto beschikken over een aardgastank. Steeds meer automerken brengen af-fabriek aardgasmodellen op de markt.
Het is in veel gevallen ook mogelijk om een aardgastank in een benzineauto te laten plaatsen.
Bekijk hier alle nieuwe af-fabriek Groengas-modellen, of kijk voor occasions en inbouw op www.smartgreencars.nl

Steeds meer automerken brengen af-fabriek aardgasauto’s op de markt. 

Klik hier voor een overzicht.

Dit hangt af van uw auto. Met de meeste benzineauto’s is het echter mogelijk.

Een aardgasinstallatie kunt u bij gespecialiseerde bedrijven in uw auto laten installeren. Zij kunnen u ook vertellen of uw auto geschikt is om een aardgasinstallatie in te laten bouwen. Voor een overzicht van inbouwers, kijk op www.smartgreencars.nl.

Ja, dat kan! Er bestaat zelfs een lease-maatschappij die uitsluitend "groen" least:Lion Lease. Zij leasen alle modellen personen- en bedrijfsauto's op Groengas. Kijk voor meer informatie op www.lionlease.nl.

Rijden op Groengas vermindert de CO2-uitstoot met minimaal 90% in vergelijking tot benzine en diesel en verbetert de luchtkwaliteit aanzienlijk ten opzichte van diesel door sterk verminderde fijnstof- en NOx-uitstoot. De exact uitstoot verschilt per merk en model. 

De actieradius verschilt uiteraard per type voertuig. Steeds meer voertuigen worden af-fabriek geleverd met een ruime actieradius op Groengas en een beperktere actieradius op benzine. De gemiddelde actie-radius op Groengas van een personenauto ligt tussen de 300 en ruim 500 km. Bij bestelbussen ligt de actieradius gemiddeld op 300-400 km. 

Rijden in een Groengasauto is vergelijkbaar met rijden in een auto op benzine. Echter een auto op Groengas rijdt stiller.
Wat betreft vermogen beschikt de nieuwe generatie aardgasmotoren over net zoveel vermogen als de traditionele tegenhangers.

     Privacy & cookies  |  Disclaimer
© 2018 OrangeGas BV. Alle rechten voorbehouden