ORANGEGAS OPENT EERSTE WATERSTOF TANKSTATION IN AMSTERDAM - Nieuws - OrangeGas

Nieuws

Altijd up-to-date

ORANGEGAS OPENT EERSTE WATERSTOF TANKSTATION IN AMSTERDAM

Hiermee is er weer een stap gezet om OrangeGas H2 ambitie te realiseren: één van de grootste waterstofexploitanten worden van Europa.

Eerder werd er een waterstof station geopend in Den Haag en nu is de tweede geopend in Amsterdam. Met het nieuwe waterstof station telt Nederland zes openbare waterstof stations. Het tankstation ligt langs de A5, aan Australiëhavenweg 116, en is 24/7 geopend. Personenauto’s (700 Bar) kunnen hier terecht en later dit jaar ook vrachtwagens (350 Bar). 

Uitsluitend 100% schone brandstoffen 
Het waterstof station is gerealiseerd op een locatie van OG waar uitsluitend 100% schone brandstoffen wordt aangeboden: Bio-CNG (Groengas), elektriciteit en vloeibare Co2 en binnenkort ook HVO100 en LBG. Mét het waterstof toegevoegd, is dit de eerste en daarmee unieke locatie in Nederland waar op één locatie uitsluitend een breed pallet aan schone brandstoffen wordt aangeboden. “Een dergelijk initiatief past uitstekend bij de verduurzamingsstrategie van Port of Amsterdam. Het draagt bij aan de noodzakelijke schaalvergroting van waterstof.” aldus de Port of Amsterdam.

Joyce van Os de Man, directeur Benelux bij OG: “Hoe trots kun je zijn? Het is ongelooflijk gaaf dat het waterstof station in Amsterdam nu open is op ons 100% eigen tankstation waar ook andere schone brandstoffen wordt aangeboden. Het hele team heeft keihard gewerkt om het zo snel mogelijk te realiseren. Met dit station sluiten we perfect aan bij het zero-emissie beleid van de Gemeente Amsterdam, al zijn biobrandstoffen well-to-wheel minimaal net zo duurzaam en zou dit tevens in het beleid omarmt moeten worden.”

Het station
De leverancier van het waterstof station is Nel Hydrogen uit Denemarken. Nel is één van de best bewezen en grootste aanbieders in Europa op gebied van Waterstof. Rijngas en HyGear dragen zorg voor het waterstof op deze locatie.

Gemeente Amsterdam op waterstof
De gemeente Amsterdam is een van de gemeentes die in 2021 met zes vuilniswagens op waterstof gaat rijden en hebben de ambitie dit verder uit te breiden in de toekomst. Naast de gemeente zijn er voornamelijk particulieren en taxi’s die op waterstof rijden. Er is veel interesse uit de transport en bouwbedrijven om met de komst van dit tankstation over te schakelen met waterstof vrachtwagens.

Ambitie OG
OG heeft de ambitie om één van de grootste aanbieders te worden op gebied van waterstof in Europa en is momenteel actief met tien projecten bezig. Locaties waar de stations gerealiseerd gaan worden zijn o.a. in Leeuwarden, Schiphol, Borne, Heerenveen, Delfzijl, Breda en op diverse plekken in Drenthe.

Waterstof voertuigen
Af-fabriek zijn er op dit moment twee auto’s beschikbaar: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. Naast de personenauto’s zijn er ook diverse mogelijkheden voor bestelbussen en vrachtwagens, af-fabriek en ombouw. Omdat de aanschaf van de waterstof voertuigen hoger ligt t.o.v. conventionele voertuigen zijn er verschillende subsidiemogelijkheden. Smartgreencars.nl biedt een divers aanbod van waterstofauto’s.

Over Waterstof 
Waterstof is feitelijk geen brandstof maar een energiedrager. De auto’s tanken waterstof die in het voertuig door een zogeheten brandstofcel wordt omgezet in elektrische energie. Waterstof is quasi onuitputtelijk. Er kan altijd waterstof worden gemaakt uit water met behulp van energie. De bronnen van de fossiele brandstoffen raken uitgeput. Het rijden op waterstof is heel schoon en de prijs is €10 excl. btw per kg. Het enige wat er uit je uitlaat komt is water, je rijdt zero emissie.

*dit project wordt uitgevoerd onder de regeling DKTI-Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat’. Dit initiatief werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van het BENEFIC-project, dat deel uitmaakt van het Europese programma "Connecting Europe Facility", gefinancierd door de Europese Commissie.